Op de radio: (on)zin met DNA-test

De ontrafeling van het humane genoom was een van de eerste, wereldwijde, wetenschappelijke samenwerkingsprojecten (Humane Genome Project) . De blauwdruk werd in 2001 gelijktijdig in Science én Nature bekend gemaakt en  Clinton en Blair  onderstreepten het belang van deze wetenschappelijke stap voorwaarts.

Door de ontrafeling van het DNA wordt ook de studie naar de invloed van DNA op gezondheid en ziekte mogelijke DNA tests kunnen zodoende (voortijdig) inzicht geven in (mogelijke) ziektes. Hoewel DNA wordt gezien als de bouwstenen van het leven, wordt ‘het menselijk gebouw’ hier niet alleen door gevormd; meerdere complicerende factoren zijn van belang en tests dienen daarom altijd in een breder, kundig perspectief bezien te worden. Naast de medische serieuze toepassingen komen ook steeds meer commerciële ‘fun’-pakketten op de markt, bijvoorbeeld om de herkomst van je hond te bepalen.

In Arjan Burggraaf op Radio N-H liepen we langs een aantal (on)zinnige tests. Terug luisteren kan hier (blok van 10u).

Comments are closed.